Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2010 09:01 - Екологична катастрофа в Сливо поле, обл. Русе
Автор: megikar Категория: Други   
Прочетен: 3974 Коментари: 1 Гласове:
1



Уважаеми читатели и приятели!
Реших да напиша и тук за проблема на жителите на община Сливо поле и по- специално на жителите на Ряхово и Сливо поле.
В края на град Сливо поле функционира завод за производство на биодизел, собственост на фирмата "Астра биоплант". От около 4-5 месеца из въздуха се носи ужасна, отвартителна миризма на разложение. Установи се, че вонята идва от канала, в който заводът изхвърля отпадните си води. Ние, няколко будни граждани отидохме на място и гледката беше неописуема, вонята още повече. Водата в канала е с жълто- черен цвят и на повърхността има около 3-4 см. мазнотия, наподобаваща на нефтопродукт.
Кметът на с. Ряхово е сезирал РИОСВ Русе, но каква е изненадата ни след като разбрахме, че "експертите", които първоначално са дошли да вземат проби от канала са се намирали на 3 км. от действителното място на заустване на отпадните води?!! Те дои не са знаели къде е точно точката на заустване. Както и да е, тази грешка е коригирана и специалистите са били заведени на мястото, от където следва да бъдат взети проби. Показателите след взетите проби показват многократно превишаване на допустимите норми на вредни вещества за водоприемник втора категория (на места 7 до 10 пъти). 
Директорът на "Напоителни системи" ЕАД издава заповед за забрана да се полива земеделската продукция, тъй като има реална опасност подпочвените води да са химически замърсени.
Събрахме подписка с повече от 1000 подписа само за 2 дни, която съответно изпратихме на Областен управител и РИОСВ. Областният управител на Русе свика комисия от експерти, която да установи степента на замърсяване и да направи предписания за почистване и недопускане на нови замърсявания. Директорът на  завода на "Астра биоплант" в Сливо поле обаче Димитър Минчев е толкова арогантен и не признава, че замърсяването е от тях. Държа да отбележа, че дори от РИОСВ казват, че отпадните води на всяко произовдство си имат специфики, а резултатите от взетите проби показват именно производство на биодизел. В региона, заводът в Сливо поле е единствен с дейност производство на биодизел. От къде тогава може да дойдат тези води, питам аз? Няма от къде другаде!
Междувременно тези замърсени води се просмукват в почвата, а от там пътят им води до кладенците, включително и тези за питейна вода, защото Сливо поле е вододайна зона и снабдява с вода много градове в северна Бълагрия, сред които е и град Русе.
Земеделски производител се оплака, че след обилните дъждове в нивата му избива червена вода!! За какво си говорим тогава!
Докато институциите се опитват да накарат "Астра" да си плати за замърсяването проблемът си стои и отровите продължават да се просмукват във водата!
Как МОСВ даде комплексното разрешително на завода? Кой разреши заустване в отводнителен канал толкова близо до вододайна зона? Работи ли пречиствателната станция на завода?
Според работници, пожелали да останат анонимни по обясними причини, отпадните води се изхвърлят директно в канала без да преминават през пречиствателна станция! И защо не- нали така се икономисва електроенергия и консумативи! А щетите на околната среда и хората са без значение, тук парите са по- важни от човешкия живот и живота на диви и питомни животни, а и растения.
Общината е и в границите на защитена местност "Калимок- Бръшлен". Това още повече ни озадачава за това как са издадени разрешителните за функционирне на завод за биодизел, който межди впрочем се намира на 100-ина метра от жилищни постройки!


Тагове:   обл,   поле,


Гласувай:
1




1. megikar - ново развитие
09.06.2010 08:57
От завода за биодизел проучват ново трасе и нова точка на заустване, която се предполага, че почти сигурно ще бъде в р. Дунав. Представяте ли си ако води в този състав се излеят в реката. Колко животински видове ще бъдат застрашени от измиране и колко държави ще са потърпевши...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: megikar
Категория: Други
Прочетен: 18825
Постинги: 1
Коментари: 1
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930